Borek

Borek

Download boodschappenlijst en recept

Ingredienten
– 1 blokje gist
– 1,5 theeglas melk
– 1,5 theeglas lauwwarm water
– 1 eetlepel suiker
– 2 eetlepels zonnebloemolie
– 1 eetlepel zout (met kop)
– 1 kilo bloem
– 1,5 liter zonnebloemolie
– 500 gram mager rundergehakt
– 2 Turkse zoete pepers
– 1 tomaat
– 1 ui
– 1 klein bosje peterselie
– 1 theelepel witte peper
– 1 theelepel zwarte peper
– 1 theelepel komijnpoeder
– 1 theelepel milde rode pepervlokken (Pul Biber)
– 2 a 3 theelepels zout

Benodigdheden
– Beslagkom
– Deegroller
– Kom voor vlees
– Hoge pan
– Theedoek

Meng 1,5 theeglas melk, 1,5 theeglas (lauwwarm) water, 1 eetlepel suiker, 2 eetlepels, 2 eetlepels zonnebloemolie en 1 flinke eetlepel zout samen in een grote beslagkom. Kneed daarna geleidelijk de kilo bloem hier doorheen, totdat het deeg
een glad geheel wordt. Laat het deeg dan minimaal 1 uur in de
kom rijzen, met een theedoek er overheen.

Snijd de Turkse zoete pepers, de tomaat, de ui en de peterselie heel fijn en meng deze in een schone kom met het gehakt.
Voeg dan ook de witte peper, zwarte peper, komijnpoeder,
rode pepervlokken en zout toe en kneed het geheel nog eens
goed door met de handen. Laat het vlees in de koelkast wachten totdat het deeg klaar is met rijzen.

Als het deeg klaar is met rijzen, dan kun je er ongeveer 20 bolletjes ter grootte van een ei uit rollen. Maak deze bolletjes plat
op een keukendoek met een deegroller, tot pannenkoekjes
met een diameter van ongeveer 20cm. Haal dan de gehaktmix
uit de koelkast en smeer de pannenkoekjes gelijkmatig in met
het gehakt. Vouw dan ieder pannenkoekje om tot halve maan
en plak de randen goed vast. Als de randen lelijk worden kun
je ze eventueel bijwerken met een deegsnijder, maar zorg er
te allen tijde voor dat er geen luchtgaatjes in zitten.

Als alle pannenkoekjes tot halve maantje gevouwen zijn neem
je een hoge pan die je vult met (minimaal) 1,5 liter zonnebloemolie. Belangrijk is dat de pan voor minimaal 10cm vol staat
met olie. Laat de olie goed heet worden, totdat er bubbeltjes
in verschijnen en frituur de broodjes hierin gedurende 2 tot 3
minuten. Afhankelijk van de afmetingen van de pan kun je 1 of
meerdere ‘börek’ tegelijk maken. Laat de börek na het frituren
even uitlekken op een stuk keukenpapier.

  • ′s ochtends en ′s avonds
  • 4 personen

De volgende producten zijn gebruikt in dit recept :