Marokkaanse tajine met lamsvlees en pruimen

Marokkaanse Tajine met Lamsvlees en Pruimen

Door: Halima

Download boodschappenlijst en recept

Ingredienten
– 1 kg lamsvlees van de schouder met bot
– 250 gram gedroogde pruimen
– 100 ml olijfolie
– 2 theelepels witte peper
– 2 theelepels gemberpoeder
– 2 theelepels kurkuma
– 2 theelepel kaneel
– 1 plukje safraan
– 3 eetlepels verse, gesneden peterselie
– 4 eetlepels verse, gesneden koriander
– 4 theelepels poedersuiker
– 1 theelepel bakpoeder
– snufje zout
– half glas water

Benodigdheden
– Diep bord
– Grote kom
– Kleine kom
– Tajine
– Kookplaatje

Bereiden
Was het vlees met koud water en snijd het in stukken (je kunt dit eventueel ook bij de slager laten doen). De grootte van de stukken heeft invloed op de kooktijd van het gerecht!

Giet 100ml olijfolie op een diep bord en roer de kruiden hier doorheen: witte peper, gemberpoeder, kurkuma, zout, kaneel, peterselie, koriander en safraan.
Smeer het lamsvlees in met het kruidenmengsel en laat het minimaal 24 uur in een afgedekte kom uur in de koelkast rusten.

Plaats de tajine op een kookplaatje op het gas en leg het vlees er in. Hak de uien in kleine stukjes en strooi deze uit over het vlees. Verhit de tajine op hoog vuur en roer het vlees om totdat dit van kleur begint te veranderen. Giet dan een half glas water over het vlees en voeg een theelepel met bakpoeder toe. Zodra het water begint te koken zet je het vuur laag en plaats je de deksel op de tajine.
Indien je het vlees in kleine stukken hebt gesneden heeft het vlees ongeveer een uur nodig om gaar te worden. Als je voor grote stukken hebt gekozen zal het tussen een uur en anderhalf uur duren. Roer het vlees gedurende deze tijd regelmatig om en houd in de gaten dat het niet droog kookt (voeg anders wat extra water toe). Het vlees is klaar als  je het zonder moeite met een vork kunt stuk trekken.

Was de pruimen en kook ze gedurende 8 minuten in een laagje water. Laat de pruimen daarna uitlekken in een zeef. Als de pruimen een klein beetje opgedroogd zijn meng je ze in een kommetje met 3 tot 4 theelepels poedersuiker en 1 theelepel kaneel. Schep het pruimenmengsel over het vlees in de tajine.

Optioneel kun je het gerecht mooi afmaken met een laagje geroosterde sesamzaadjes.

Serveer de tajine met Marokkaans brood of rijst en salade Beldi.

  • 2-3 uur
  • 4 personen

De volgende producten zijn gebruikt in dit recept :